Archeologie

Het huis van Abraham in Ur

Abraham moet geweldig gewoond hebben, in de tijd dat hij met zijn familie in de Sumerische stad Ur woonde. Deze stad, in het zuiden van Mesopotamië (het hedendaagse Irak), was al voor 4000 v.Chr. gesticht en eeuwenlang een van de belangrijkste steden ter wereld.

tekst Ruben Hadders
Fotografie Eigen archief

Op de foto, genomen in 2016, zie je de opgraving van een huis uit die tijd. ‘Het huis van Abraham’, zoals de vondst is genoemd. Het laat zien hoe welvarend de stad is geweest. De huizen waren er groot, goed gebouwd en behaaglijk. Opgebouwd uit tegels, overdekt met een pleisterlaag van witte kalk. De vertrekken werden gebouwd rondom een binnenplaats, waardoor het huis licht en ruimte kreeg. Niet geheel onbelangrijk, want de muren langs de nauwe, ongeplaveide straten hadden geen ramen.

Wie door de voordeur naar binnen ging, kwam in een voorvertrek waar een watergroot was, zodat de bezoeker zijn handen en voeten kon wassen. Vandaar liep je verder naar de binnenplaats, die belegd was met gebakken tichelstenen. Daarbij liep je mogelijk over graven, want het was een gewoonte in die tijd om dierbaren thuis te begraven, onder een leemkist in de vorm van een omgekeerde badkuip (dit zien we bijv. ook in 1Sam.25:1 en 1Kon.2:34)

Een trap aan de zijkant leidde naar een op houten palen gebouwde galerij, vanwaar je toegang kreeg tot de vertrekken van de bovenverdieping.

Ruben Hadders

Ruben Hadders

Ruben Hadders is mede-oprichter van de Bijbelse Cultuur Stichting. Naast zijn werk als communicatieadviseur geeft hij regelmatig lezingen over bijbelse symboliek en werkt hij al jaren aan een boek over de eerste hoofdstukken van Genesis.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Deze website plaatst cookies om goed te kunnen functioneren en om anonieme gebruikersstatistieken te verzamelen.