[rev_slider alias="bc-artikelen-header"]

Bibliotheek

Welkom in de online bibliotheek van de Bijbelse Cultuur Stichting. Wil je meer weten over de bijbelse cultuur en natuur, dan zit je hier goed! Je vindt hier artikelen, woordstudies, weblogs, nieuwsberichten, video's en meer. Gebruik de zoekfunctie rechtsboven als je op zoek bent naar specifieke informatie en laat je inspireren.

Willem Ouweneel

Poerim (Esther)

Prof.Dr. Willem Ouweneel gaf een serie lezingen over de bijbelse feesten in Leviticus 23. In deze video: Poerim (Esther).

Het huis van Abraham in Ur

Abraham moet geweldig gewoond hebben, in de tijd dat hij met zijn familie in de Sumerische stad Ur woonde. De huizen waren er groot, goed gebouwd en behaaglijk. Opgebouwd uit tegels, overdekt met een pleisterlaag van witte kalk. De vertrekken werden gebouwd rondom een binnenplaats, waardoor het huis licht en ruimte kreeg.

Bijzonder en omstreden: het vertalen van Gods woorden

De oorspronkelijke geschriften van de Bijbel bestaan waarschijnlijk niet meer. Maar er zijn wel enkele duizenden ‘kopieën’ van deze teksten bewaard gebleven. Dat is uniek, want van geen enkel ander boek zijn er zoveel verschillende manuscripten (lett. handschriften) en vertalingen bewaard gebleven: zo’n 5.300 van het Nieuwe Testament (N.T.) en 14.000 van het Oude Testament … Bijzonder en o

Koning

M מ golven, water; ‘heel veel’; chaos L ל herdersstaf, juk; autoriteit, gezag K ך handpalm; buigen (zoals een palmboom); gebogen figuur   De ל (lamed) en de ך (chaf of kaf) vormen samen het begripלך  (lach) – ‘lopen’. Het wordt gebruikt voor iemand die ergens naartoe loopt om een bericht over te brengen. In … Koning Lees verder »

God

A א ossenkop; kracht L ל herdersstaf, juk; autoriteit, gezag.   De א (alef) en de ל (lamed) vormen samen het begripאֵל  (él) – ‘sterke autoriteit’. Het combineert de kracht van een os met de beschermende autoriteit van de herdersstaf / het samenbindende karakter van een juk). Mensen hebben door de geschiedenis heen steeds het … God Lees verder »

Genade

H ח [tent]muur; buiten, (af)scheiding X ס doorn; houvast, vastgrijpen d ד deur, heen en weer bewegen   In de christelijke traditie heeft het woord genade de betekenis gekregen van ‘iets krijgen wat je niet hebt verdiend’. Maar dat is niet wat het Hebreeuwse woord betekent! Dat zegt namelijk iets over God; niet over ons! … Genade Lees verder »

Gemeente

Q ק condenseren (ook: licht), cirkel, tijd E ה kijken, openbaren; ademen, zuchten L ל herdersstaf, juk; autoriteit, gezag.   De letter Q (kaf) stelt de zon voor, die achter de horizon wegzakt. Hierbij ‘verzamelt’ het licht zich en verdwijnt samen met de zon. Samen met de E (hé) ontstaat de term ‘verzamelen (of: samenkomen) … Gemeente Lees verder »

Aan het laden
Meer laden (25)
>
Scroll naar top