De 5 beste bijbelapps van 2018 met Nederlandse Bijbels

Welke app moet je nu op je smartphone of tablet installeren als je een Nederlandse Bijbel wilt lezen? Een overzicht van de beste bijbelapps op dit moment.

tekst Ruben Hadders
Gepubliceerd 28 mei 2018

Mijn Bijbel

Het mocht even duren, maar sinds dit jaar heeft de belangrijkste bijbelorganisatie van Nederland een eigen bijbelapp. Nadat het een paar jaar geleden de halve christelijke wereld over zich heen kreeg – het Nederlands Bijbelgenootschap had de NBV vertaling verwijderd uit de populaire bijbelapp YouVersion – is het nu eindelijk mogelijk de belangrijkste Nederlandse vertalingen te lezen in één bijbelapp. En eerlijk is eerlijk, het resultaat mag er zijn! ‘Mijn Bijbel’ heeft dezelfde moderne look-and-feel als de website www.debijbel.nl en ziet er overzichtelijk en strak uit. Via de app kan je verschillende NBG vertalingen raadplegen (NBV, Bijbel in Gewone Taal, NBG51, Groot Nieuws Bijbel, Statenvertaling en, jawel, de Nije Fryske Bibeloersetting). Voor sommige hiervan is een account nodig, maar die is gratis en geeft je tevens de mogelijkheid om de gehele vertaling naar je toestel te downloaden zodat je geen internetverbinding nodig hebt om de Bijbel te lezen. De app is verder redelijk compleet met een nachtstand en de mogelijkheid om het lettertype van de bijbeltekst aan te passen. Extra credits krijgen de makers voor het feit dat zij ook gedacht hebben aan mensen met dyslexie, voor hen is het lettertype ‘Open Dyslexic’ toegevoegd. Verder kan je zelf bepalen of je versnummers of voetnoten wilt zien bij de tekst. Zijn er dan geen minpunten te noemen? Jawel, zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk een tekst te kopiëren. Wat mij betreft een basisfunctionaliteit! Zeker als het gaat om de Bijbel, kan het nog wel eens voorkomen dat je een tekst met iemand wilt delen of wilt plakken in een document. Dat het NBG dit niet toestaat in de app is wat mij betreft onbegrijpelijk. Jammer is ook dat je geen bladwijzers kunt toevoegen, teksten kunt markeren of notities kunt maken. Zou het ook niet fantastisch zijn als je in een oogopslag vertalingen kunt vergelijken en vanaf de app direct verdere achtergrondinformatie kunt raadplegen, zoals die op debijbel.nl te vinden is? Als het NBG dit alles mogelijk maakt in een volgende update, heeft het met ‘Mijn Bijbel’ een ware killerapp in handen. Het zal voor veel Nederlandse gebruikers meer dan reden genoeg zijn om steunlid te worden van het bijbelgenootschap. Tenzij je fan bent van de Herziene Statenvertaling, want die is in de app (vooralsnog) niet te vinden.
Download: iOS / Android

YouVersion

YouVersion is met wereldwijd meer dan 300 miljoen gebruikers waarschijnlijk de meest favoriete bijbelapp onder digitale bijbellezers. Al was het maar vanwege het simpele feit dat je hiermee meer dan 1.700 vertalingen kunt raadplegen op je smartphone of tablet. Weliswaar niet de NBV of Bijbel in Gewone Taal, maar daarentegen heeft YouVersion de Herziene Statenvertaling, Het Boek en de BasisBijbel. De app bevat verder alles wat je van een bijbelapp mag verwachten, maar heeft daarnaast ook een aantal unieke functies. De meest bekende is waarschijnlijk de functie waarmee je eenvoudig een tekst kunt delen via social media, inclusief een kleurrijk achtergrondje. Zelf ben ik hier wat minder gecharmeerd van, omdat hierdoor steeds meer updates in mijn Facebook tijdlijn verschijnen van mensen die schijnbaar lukraak een bijbeltekst delen zonder verdere toelichting. Prachtig, die tekst uit Johannes, maar wat wil je er precies mee zeggen?
Meer toegevoegde waarde hebben de leesplannen. De app bevat tientallen leesplannen over allerlei thema’s. Zo is er bijvoorbeeld een 7-daags leesplan voor mensen met depressieve gevoelens – al meer dan een half miljoen mensen hebben deze gevolgd! Gevoel krijgt überhaupt veel aandacht in de app: op het startscherm kan je aangeven hoe je je voelt, waarna je een aantal bemoedigende of inspirerende teksten krijgt voorgeschoteld. Misschien wat oppervlakkig, toch zal dit voor veel gebruikers zeker waardevol zijn.
Ook goed uitgevoerd is de functie waarmee je moeiteloos allerlei vertalingen vers-voor-vers kunt vergelijken. Dit is niet alleen handig bij het bestuderen van de Bijbel, maar denk bijvoorbeeld ook aan internationale gesprekken. Verder kent de app een ‘roodletter weergave’ – waarbij uitspraken van God Zelf in rood worden gedrukt – en kan je verschillende vertalingen laten voorlezen (in het Nederlands alleen Het Boek). De meeste vertalingen zijn gratis te downloaden naar je smartphone, ook als je geen account hebt. Vergeet ik bijna nog een andere mooie functie te noemen en dat is het delen van notities. Hierdoor is het mogelijk om ook notities van andere gebruikers te bekijken bij bepaalde bijbelteksten. Een mooie app dus, zeker voor wie wel wat ondersteuning kan gebruiken bij het dagelijks lezen van de Bijbel, alleen hoop ik dat de makers ervoor blijven waken dat YouVersion overzichtelijk blijft.
Download: iOS / Android / Windows Phone

Bijbel App voor kinderen

De makers van YouVersion hebben i.s.m. OneHope ook een bijbelapp gemaakt voor kinderen, die in dit overzicht absoluut niet mag ontbreken. De ‘Bijbel App voor kinderen’ ziet er dankzij de kleurrijke animaties niet alleen bijzonder mooi uit, maar is ook heel speels opgebouwd. Je ziet dat de makers zich goed hebben laten inspireren door mobiele games. Zo opent de app met een kaart waarop een heel pad staat uitstippelt. Je maakt als het ware een reis door het verhaal van de Bijbel. Er zijn meer dan 40 stoppunten die elk een bijbelverhaal vormen. Elk verhaal kan worden gelezen of voorgelezen – met een zeer prettige stem overigens – en is rijk geanimeerd. Klik op de bewegende tekeningen en je merkt dat er altijd wat te zien en beleven is op het scherm. Als het verhaal helemaal is gelezen volgt een vraag en als je die goed beantwoord, krijg je een beloning. Op die manier kan je de tempelschatten bij elkaar verzamelen, de gaven van de Heilige Geest of de onderdelen van de wapenuitrusting van God. Daarbij is aan elk verhaal een activiteit verbonden, een minispelletje. Bijvoorbeeld een ‘verhaalmix’ waarbij plaatjes in de juiste volgorde moeten worden gesleept of een digitale kleurplaat. Een fantastisch mooie app voor kinderen, die in tientallen talen en ook nog eens geheel gratis te downloaden is.
Download: iOS / Android

Online Bijbel

Het was vroeger dé bijbelsoftware van Nederland: Online Bijbel. Maar de tijd van volgepakte ‘Online Bijbel Studie DVD’s’ ligt inmiddels ver achter ons en de software is tegenwoordig volledig app based. Echt mooi is de software nooit geweest en helaas geldt dat ook voor de app. Wat Online Bijbel vooral kenmerkt is de goede integratie van lexicons. Wie graag met strongs werkt, zal waarschijnlijk erg blij worden van deze software. Maar moet ook diep in de buidel tasten: een NBG51-vertaling met Strong-codering kost meer dan 20 euro. Hetzelfde geldt voor de Nieuwe Bijbelvertaling (zonder strongs). Alleen de BasisBijbel, Nieuwe Luther Bijbel en de oude Statenvertaling zijn gratis. Het is de vraag hoeveel gebruikers het geld over hebben voor deze app, zeker gezien het feit dat nog veel functies ontbreken, zoals het kopiëren van een tekst of het toevoegen van notities.
Download: iOS / Android

BibleOn

Voor wie puur en alleen de Bijbel wil lezen op zijn smartphone maar wel veel waarde hecht aan een strak design is BibleOn een aanrader. Deze minimalistische bijbelreader is echt een lust voor het oog en bevat alle functies die je van een dergelijke app mag verwachten – maar ook niet meer dan dat. Vormgevers weten: less is more, zeker wanneer dit goed is uitgevoerd en dat is het geval in BibleOn. Schoonheid komt wel met een prijs, zeker voor Nederlandse gebruikers. Voor elke vertaling moet je betalen, variërend van 11 euro voor een HSV of NBG51 tot 20 euro voor een NBV of BGT. Wil je een ander lettertype gebruiken? Ook daar betaal je voor (€2,29). De achtergrond in sepia kleur? Hetzelfde verhaal. Nu is BibleOn uitsluitend verkrijgbaar voor Apple-gebruikers en die hebben over het algemeen weinig moeite om wat meer neer te leggen voor een goed design. Want kwaliteit levert BibleOn absoluut. De ‘parallelweergave’, waarbij je twee vertalingen naast elkaar kunt zien op het scherm, is ongeëvenaard goed. Met BibleOn is het net alsof je de Bijbel op papier leest en dat is ook precies wat de makers – bijbel typesetters van beroep – hebben beoogd.
Download: iOS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

laatste berichten