Over de stichting

Veel mensen vinden de Bijbel moeilijk te begrijpen. Niet zo vreemd, want als westerlingen staan wij ver af van de cultuur waarin de Bijbel is ontstaan. Zodra je die cultuur leert kennen, kom je tot verrassende ontdekkingen en wordt de Bijbel een inspirerend boek vol leven! 

Ontdek zelf hoe de eeuwenoude wijsheid die in de bijbelse verhalen ligt opgesloten, van waarde kan zijn voor het leven in de 21ste eeuw. Of je nu gelovig bent of niet, we nemen je graag mee op een reis door de eindeloos boeiende wereld van het oude Midden Oosten. De wereld van de aartsvaders Abraham, Isaak en Jacob, van ongewone en onverwachte leiders als Mozes, Jozef en David en van de meest invloedrijke persoon die ooit heeft geleefd: Jezus van Nazareth.

Ons werk doen wij volledig onafhankelijk van kerken, overheden, organisaties of denkrichtingen. We zijn een 100% non-profitorganisatie, opgericht in 2015 door Jaap Bönker en Ruben Hadders, met het eenvoudige doel om iedereen die daar belangstelling voor heeft te informeren en te inspireren rondom de wereld van de Bijbel. De stichting heeft ook het beheer over een antropologische collectie van meer dan 500 voorwerpen die in de Bijbel beschreven worden. Een collectie die letterlijk uniek is in de wereld!

Wil je meer ontdekken? Blader door deze website, bezoek onze tentoonstelling of nodig een spreker uit om meer te vertellen over de bijbelse cultuur.

Ruben-en-Jaap-2-RCreations-3305Ruben Hadders (links) spreekt en schrijft al meer dan 10 jaar over bijbelse cultuur, natuur en symboliek. Vooral de beeldende (typologische) manier waarop de Bijbel spreekt, heeft zijn bijzondere interesse. Binnen de westerse theologie die hier volgens hem altijd te weinig aandacht voor geweest, vanwege onbekendheid met het Hebreeuwse denken. Momenteel schrijft hij aan een woord-voor-woord commentaar op Genesis 1-5 vanuit de Hebreeuwse grondtekst en cultuur. Meer lezen…

Jaap Bönker komt al meer dan 20 jaar in het Midden-Oosten. Hij studeerde theologie en is gefascineerd door het Oude Testament, in het bijzonder de geschiedenis van Abraham. Hij schreef hier diverse boeken. Vooral De God van Abraham, Isaak en Ishmaël: Eén Weg naar Vrede in het Midden-Oosten deed veel stof opwaaien en werd positief ontvangen. Tijdens zijn reizen verzamelt hij voorwerpen die in de Bijbel beschreven worden. Zijn collectie bestaat inmiddels uit honderden voorwerpen en is ondergebracht in de Bijbelse Cultuur Stichting. Meer lezen…

Sinds 20 januari 2015 zijn wij door de Belastingdienst aangemerkt als Culturele ANBI. Dit betekent dat je extra belastingvoordeel krijgt als je een gift aan ons doet, deze is namelijk 125% aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ben je ondernemer? Dan kan je maar liefst 150% van je gift aftrekken van de vennootschapsbelasting.

Het RISN nummer van de stichting is 8546.61.785. 
Wij zijn ingeschreven in het handelsregister onder nummer 62116290.

Het werk wordt geleid door oprichters Jaap Bönker en Ruben Hadders. Zij geven de Bijbelse Cultuur Stichting een gezicht en doen alles wat mogelijk is om hun kennis en fascinatie voor de bijbelse wereld te delen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit 3 personen, die voor onbepaalde tijd zijn benoemd. Zij ontvangen geen salaris, maar mogen wel een vergoeding ontvangen voor onkosten die zij maken (bijv. reiskosten). Hier is echter nog nooit gebruik van gemaakt.

  • dhr. S. van Groningen, voorzitter
  • mw. R.M. Palma, Andijk, secretaris / penningmeester
  • dhr. O. Hadders

Download hier het financiële jaarverslag over 2019. 

Deze website plaatst cookies om goed te kunnen functioneren en om anonieme gebruikersstatistieken te verzamelen.