Ontdek meer over de bijbelse cultuur, natuur en symboliek

Schrijf je in voor de gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan

Het huis van Abraham in Ur

Door Ruben Hadders · 26 May 2018

Opgraving van 4000-jaar oude woning in Ur, Irak.

■ archeologie

Abraham moet geweldig gewoond hebben, in de tijd dat hij met zijn familie in de Sumerische stad Ur woonde. De huizen waren er groot, goed gebouwd en behaaglijk. Opgebouwd uit tegels, overdekt met een pleisterlaag van witte kalk. De vertrekken werden gebouwd rondom een binnenplaats, waardoor het huis licht en ruimte kreeg.

Op de foto, genomen in 2016, zie je de opgraving van een huis uit die tijd. ‘Het huis van Abraham’, zoals de vondst is genoemd. Het laat zien hoe welvarend de stad is geweest. De huizen waren er groot, goed gebouwd en behaaglijk. Opgebouwd uit tegels, overdekt met een pleisterlaag van witte kalk. De vertrekken werden gebouwd rondom een binnenplaats, waardoor het huis licht en ruimte kreeg. Niet geheel onbelangrijk, want de muren langs de nauwe, ongeplaveide straten hadden geen ramen.

Wie door de voordeur naar binnen ging, kwam in een voorvertrek waar een watergroot was, zodat de bezoeker zijn handen en voeten kon wassen. Vandaar liep je verder naar de binnenplaats, die belegd was met gebakken tichelstenen. Daarbij liep je mogelijk over graven, want het was een gewoonte in die tijd om dierbaren thuis te begraven, onder een leemkist in de vorm van een omgekeerde badkuip (dit zien we bijv. ook in 1Sam.25:1 en 1Kon.2:34)

Een trap aan de zijkant leidde naar een op houten palen gebouwde galerij, vanwaar je toegang kreeg tot de vertrekken van de bovenverdieping.


geschreven door Ruben Hadders

Meer lezen

Alle artikelen >