• archeologie

Het huis van Abraham in Ur

Abraham moet geweldig gewoond hebben, in de tijd dat hij met zijn familie in de Sumerische stad Ur woonde. Deze stad, in het zuiden van Mesopotamië (het hedendaagse Irak), was al voor 4000 v.Chr. gesticht en eeuwenlang een van de belangrijkste steden ter wereld.

Ruben Hadders

Op de foto, genomen in 2016, zie je de opgraving van een huis uit die tijd. ‘Het huis van Abraham’, zoals de vondst is genoemd. Het laat zien hoe welvarend de stad is geweest. De huizen waren er groot, goed gebouwd en behaaglijk. Opgebouwd uit tegels, overdekt met een pleisterlaag van witte kalk. De vertrekken werden gebouwd rondom een binnenplaats, waardoor het huis licht en ruimte kreeg. Niet geheel onbelangrijk, want de muren langs de nauwe, ongeplaveide straten hadden geen ramen.

Wie door de voordeur naar binnen ging, kwam in een voorvertrek waar een watergroot was, zodat de bezoeker zijn handen en voeten kon wassen. Vandaar liep je verder naar de binnenplaats, die belegd was met gebakken tichelstenen. Daarbij liep je mogelijk over graven, want het was een gewoonte in die tijd om dierbaren thuis te begraven, onder een leemkist in de vorm van een omgekeerde badkuip (dit zien we bijv. ook in 1Sam.25:1 en 1Kon.2:34)

Een trap aan de zijkant leidde naar een op houten palen gebouwde galerij, vanwaar je toegang kreeg tot de vertrekken van de bovenverdieping.

DEEL DIT ARTIKEL

Meer inspiratie

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Lees ook deze artikelen
Als wij onze zonden belijden

Als wij onze zonden belijden

We hebben het er maar moeilijk mee: zonden. We zeggen wel dat de Here Jezus ons heeft verlost van zonde en schuld, maar onze ervaring is eigenlijk anders. In werkelijkheid worstelen we bijna dagelijks met zonde, omdat het volgens ons een heilig leven in de weg staat. Is dat het leven waartoe God ons geroepen heeft?

Oud-Hebreeuwse kleding

Oud-Hebreeuwse kleding

Er zijn drie woorden die algemeen worden gebruikt voor kleding of kledingstukken: bèged, simla en salma. De laatste twee worden vaak beschouwd als varianten van hetzelfde woord, waarbij wordt aangenomen dat de ‘l’ en de ‘m’ ooit zijn omgewisseld. Beide betekenen zoiets als ‘je kleden’. Simla lijkt in Genesis 35:2 te worden gebruikt als een […]

Stof ben je, tot stof keer je terug

Stof ben je, tot stof keer je terug

Wat betekent het dat de mens ‘uit de aarde aards’ is? Boetseerde God een kleipoppetje of kan er ook evolutie hebben plaatsgevonden?

>

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
Scroll naar top