Ontdek meer over de bijbelse cultuur, natuur en symboliek

Schrijf je in voor de gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan

“Omdat hij rechtvaardig was”

Door Ruben Hadders · 28 November 2016

Jozef Met Maria

■ bijbel

Stel je voor, je bent verloofd met het leukste meisje van de wereld en dan kom je er achter dat je vriendin zwanger is. Maar niet van jou! Je hebt er wel vaak aan gedacht hoe het zou zijn om met haar de liefde te bedrijven, maar het is altijd bij gedachten gebleven.

Je wilde wachten tot de huwelijksdag. Maandenlang ben je al aan het sparen voor wat wat de mooiste dag van jullie leven moet worden. Je had al je vrienden en familie op de hoogte gebracht van jullie plannen. Wat moet je nu tegen hen zeggen? Wat ga je doen met je vriendin, nu zij zwanger is van een ander?

Dat is wat Jozef overkwam. Wat zal hij boos en verdrietig zijn geweest toen hij ontdekte dat Maria zwanger was. Zijn grote liefde, zwanger van een ander! De ene na de andere kwellende gedachte zal door zijn hoofd hebben gespookt. Met wie is Maria vreemdgegaan? En waarom? Zie hield toch van hem? Wat had hij gedaan dat zijn liefste hem op zo’n verschrikkelijke wijze had bedrogen?

Boos was hij, maar tegelijkertijd werd hij innerlijk verscheurd van verdriet door de gedachte aan wat er nu zou moeten gebeuren. Want hij wist wat de Wet voorschrijft: de vader van het kind én Maria moeten worden gedood (Lv.20:20). Maria zou gestenigd worden! Wat Jozef toen deed is heel opmerkelijk. Hij “wilde haar onopgemerkt verlaten, omdat hij rechtvaardig was en haar niet in het openbaar te schande wilde maken” (Mt.1:19). Het lijkt er op dat Jozef er stilletjes vandoor wil gaan, maar dat is niet het geval. Dat kon ook helemaal niet, want er waren al heel veel mensen op de hoogte van het voorgenomen huwelijk tussen Jozef en Maria. Zeker in die tijd was de hele gemeenschap betrokken bij je relatie. Nee, wat onopgemerkt moest blijven was dat Maria overspel had gepleegd. Om te voorkomen dat Maria zou worden bespot en gestenigd, besloot Jozef zélf het boetekleed aan te trekken. Hij draaide de rollen om! Nu zou men kwaad spreken over hém in plaats van over Maria. ‘Welke man laat nu zijn zwangere vrouw in de steek?’

Jozef koos er dus heel bewust voor om Gods Wet te negeren! Waarom? “Omdat hij rechtvaardig was”, staat er dan. Is dat niet opmerkelijk? ‘Recht’ heeft alles te maken met de wet, maar nu komt Jozef met een eigen plan, buiten de Wet van Mozes om. En door zijn houding wordt hij nog rechtvaardig genoemd ook!

Iets mooiers kan er niet van je gezegd worden. Want rechtvaardig te zijn, daar gaat het juist allemaal om in Gods plan met mensen. Over Jozef lezen we verder niets in de Bijbel, maar het allerbelangrijkste staat opgetekend: hij was rechtvaardig. Eén enkele zin maakt duidelijk hoe het hart was van Jozef. Hij hield van Maria en was bereid om in haar plaats de schande op zich te nemen. Door zijn daad kon Maria leven! Doet dit je niet heel erg denken aan Iemand? Dat Mensje dat nu nog in de buik van Maria groeide, zou een kwart eeuw later precies hetzelfde doen. De Here Jezus droeg de schande en de veroordeling die wij eigenlijk hadden verdiend. Naar Gods Wet gesproken hadden wij gedood moeten worden, vanwege de zonden die wij hebben gedaan. Maar Hij heeft ons zó liefgehad, dat Hij Zichzelf voor ons heeft overgegeven. Door die daad, kunnen wij leven! Vrij van veroordeling. En Jozef? Die begreep de Wet misschien wel beter dan de Schriftgeleerden van zijn tijd. Want ten diepste was de Wet niet bedoeld om mensen te veroordelen, maar om het hart van God te tonen. Jozef zag dat. “Omdat hij rechtvaardig was.”


geschreven door Ruben Hadders

Meer lezen

Alle artikelen >