collectie bijbelse voorwerpen

Ontdek het verhaal achter 500+ voorwerpen die in de Bijbel beschreven staan

Van muziekinstrumenten tot wapens, van wijnzakken tot dorssleeën, van ploeg tot pesachbord, van maalstenen tot kamelenzadels, geuren, olieën en nog veel meer. De Bijbelse Cultuur Stichting beschikt over een unieke antropologische collectie van honderden alledaagse voorwerpen die in het oude Midden Oosten op inspirerende wijze gebruikt werden om de geheimen van het leven te delen. 

De voorwerpen uit deze collectie worden gebruikt tijdens lezingen. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd door heel Nederland. Najaar 2021 is de expositie Typisch Israël te zien in het Israël Centrum in Nijkerk, een vervolg op de populaire zomertentoonstelling Expeditie 2019 met nóg meer voorwerpen en een app met meer informatie over betekenis en symboliek van deze voorwerpen. 

Foto's van de tentoonstelling 'Expeditie Israël' in het Israël Centrum in Nijkerk (2019)

verzamelaar & verteller

Jaap Bönker brengt oude verhalen tot leven

Al meer dan twintig jaar verzamelt Jaap Bönker gebruiksvoorwerpen uit Israël en omliggende landen. Aan de hand van deze voorwerpen neemt hij je mee op een fascinerende ontdekkingstocht. Durf jij je westerse bril af te zetten en je onder te dompelen in de wereld van de Bijbel?

Veelgestelde vragen

Waar is de tentoonstelling nu te zien?

Op dit moment is er geen tentoonstelling. Najaar 2019 kan je in het Israël Centrum in Nijkerk gratis de expositie Typisch Israël bezoeken. 

Komen de voorwerpen uit de tijd van de Bijbel?

Nee, het gaat hier niet om archeologische vondsten maar om een antropologische collectie. De meeste voorwerpen zijn niet meer dan twee eeuw oud maar vertonen heel veel overeenkomsten met de voorwerpen zoals die gevonden zijn bij archeologische opgravingen. In enkele gevallen gaat het om een replica van een voorwerp uit de tijd van de Bijbel.

Lenen jullie de voorwerpen ook uit?

Daarvoor zijn de voorwerpen te kwetsbaar. We stellen wel gratis foto’s beschikbaar voor niet-commercieël gebruik.

Hoe kan de tentoonstelling gratis zijn?

Gelukkig zijn er mensen die het werk van de Bijbelse Cultuur Stichting een warm hart toedragen en financieel ondersteunen. Dit stelt ons in staat de voorwerpen te beheren, beschrijven en tentoon te stellen. 
Omdat wij zoveel mogelijk mensen willen inspireren, vragen wij geen entreeprijs. Een vrijwillige bijdrage wordt echter zeer gewaardeerd.

Ik heb eerder de tentoonstelling Expeditie Israël bezocht, heb ik dan alle voorwerpen gezien?

Bij deze zomertentoonstelling Expeditie Israël van Christenen voor Israël in 2019 werd slechts een deel van de collectie getoond. Tijdens de nieuwe tentoonstelling Typisch Israël (Najaar 2021) zullen veel meer voorwerpen te zien zijn.