hebreeuwse woorden & beelden

Herder (1)

Het woord gespeld (van rechts naar links, zoals gebruikelijk bij oud-oosterse talen):

R

ר

hoofd, persoon; eerst(e)

O

ע

zien, toekijken; ervaren; kennis

Het woord voor ‘herder’ heeft een hele sociale betekenis. De R (resh – hoofd, of man) en de O (ajin – oog, kijken; ervaren) vormen het begrip ‘een man die toekijkt’. Dit is precies wat een herder doet: hij houdt zijn kudde in het oog om te zien of alles in orde is. Dit is één van de twee taken van een goede herder (zie ook herder [2]).

In de woestijngebieden van het Midden-Oosten vormen de dieren vaak het enige gezelschap van de herder. Het is dan ook een kleine stap naar de andere betekenis van het woord: gezelschap of vriendschap. In de Bijbel komen de woorden רֵעַ en רֵעָה (vriend[in], metgezel) voor. Ze verwijzen naar iemand met wie je graag optrekt. Van het tweede woord is de naam Ruth afgeleid: רְעוּת – ‘vriendin’.

In het verhaal van Ruth spelen de begrippen ‘voeden’ en ‘verlangen’ een belangrijke rol. Ruth leert haar schoonfamilie kennen omdat die zich vanwege gebrek aan voedsel in haar land (Moab) vestigt. Later speelt haar verlangen naar de God van Naomi’s volk een grote rol.

Thuisgekomen draait een belangrijk deel van het verhaal om ‘voeden’ – de oogst en het oogstfeest op het land van Boaz, de zoon van die andere buitenlandse vrouw, die vanwege haar respect voor God werd opgenomen (Rachab).

Wie er voor kiest de God van Israël te volgen, ontvangt een zegen die tot in volgende generaties doorwerkt. Het leven van Ruths achterkleinzoon David (passie of hartstocht, maar ook: geliefde – zie liefde [2]) wordt gekenmerkt door zijn taak als herder van het volk. Ook de bijzondere vriendschap met zijn zwager Jonathan en zijn enorme passie voor God (zie de psalmen die hij schreef) zijn heel bepalend geweest voor zijn leven.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Modern Hebreeuws

מות

Oud Hebreeuws

OR

Actie

voeden

Concreet

herder

Abstract

verlangen

Deze website plaatst cookies om goed te kunnen functioneren en om anonieme gebruikersstatistieken te verzamelen.