jaap Bönker

Gefascineerd door de zwervende Abraham

Jaap Bönker is theoloog, schrijver en een veelgevraagd spreker. Na enkele jaren in de psychosociale hulpverlening te hebben gewerkt, werd hij in 2000 directeur van de Arabische Wereld Zending en in 2018 van Christencomité Gemeentehulp Israël.

Hij bezocht meer dan 45 landen, maar voelt zich het meest aangetrokken tot het Midden Oosten. Tijdens zijn reizen door Israël en de Palestijnse gebieden ontstond een bijzondere hobby: het verzamelen van voorwerpen die in de Bijbel genoemd worden. Aan de hand van deze voorwerpen neemt hij mensen graag mee op een reis door de oude wereld van de Bijbel. Als een ware verhalenverteller brengt hij je terug in de tijd van Abraham en vertelt hij over het leven, de gebruiken en gewoonten van toen. En over de wijsheid die hierin opgesloten ligt voor het leven nú. Hij maakte dezelfde reis als Abraham en schreef hierover het veelbesproken boek De God van Abraham, Isaak én Ishmaël: Een weg naar vrede in het Midden Oosten. Van zijn nieuwste boek Torah of Wet?! is onlangs de derde druk verschenen.

Samen met Ruben Hadders is Jaap medeoprichter van de Bijbelse Cultuur Stichting, die ook zijn collectie van meer dan 500 bijbelse voorwerpen beheert. Hij spreekt wekelijks voor kerken en verenigingen door heel Nederland. Ook adviseert hij kerken hoe zij meer invulling kunnen geven aan het onderwijs rondom de wereld van de Bijbel.

Jaap Bönker