Weblog

Blog

Dit is niet ons thuis

De loofhut, soeka in het Hebreeuws, herinnert ons aan ons tijdelijke bestaan. Maar ook: aan de toekomst. Zanger Christian Verwoerd schreef er een lied over: Dit is niet ons thuis.
Blog

3 redenen waarom Soekkot een wereldfeest is

Vanavond begint Soekkot, het bijbelse Loofhuttenfeest. Joden wonen dan zeven dagen lang in een eenvoudige hut en herdenken hoe God voor de Israëlieten zorgden toen zij veertig jaar lang in de Sinaïwoestijn rondtrokken en in tenten woonden. Het is een heel vreugdevol feest en niet alleen voor de Joden! Drie redenen waarom Soekkot een echt wereldfeest is.
Project 70

Israël in 70 video’s

In zeventig dagen bezocht Waks zeventig unieke locaties en maakte daar een video van. Het resultaat is een mooi portret van de cultuur en natuur van het hedendaagse Israël.
Blog

The Bible Project nu ook op Apple TV

Goed nieuws voor fans van de bijbeluitleg-filmpjes van The Bible Project: deze zijn vanaf nu namelijk ook gratis te bekijken via een app voor de Apple TV.
Blog

De Leviet in Rechters 19: bad-guy of good-guy?

Niet iedereen blijkt zich te kunnen vinden in mijn uitleg van de omstreden geschiedenis in Richteren 19. Sterker nog, een gemeente liet mij weten mij niet meer uit te nodigen als spreker. Hoe kan ik het nu opnemen voor de Leviet die zijn vrouw naar buiten duwt? Valt er echt een positieve les over gastvrijheid te leren uit deze gruwelijke geschiedenis?
Blog

Op vakantie naar Israël? Dit moet je gezien hebben!

Dat er in Israël genoeg te zien en te beleven valt, hoef ik je niet te vertellen. Maar als je meer wilt ontdekken over de bijbelse cultuur en natuur, mag een bezoek aan de volgende bezienswaardigheden niet ontbreken in je vakantieplanning.
Blog

1500 jaar oude boekrol uit Ein Gedi na 45 jaar ontcijferd

De boekrol werd in 1970 gevonden tussen de restanten van een afgebrande synagoge in Ein Gedi, een Joods dorp uit de Byzantijnse periode (4-7e eeuw v.Chr.) aan de westkust van de Dode Zee. Het gaat om de oudste Thoratekst die gevonden is sinds de ontdekking van de Dode Zee-rollen.
Blog

De 5 beste bijbelapps van 2018 met Nederlandse Bijbels

Welke app moet je nu op je smartphone of tablet installeren als je een Nederlandse Bijbel wilt lezen? Een overzicht van de beste bijbelapps op dit moment.