Ontdek meer over de bijbelse cultuur, natuur en symboliek

Schrijf je in voor de gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan

Boekrol

In Exodus 34:27 v. krijgt Mozes de opdracht om de woorden van de Eeuwige op te schrijven, de woorden van het Verbond. Dit om te voorkomen dat deze gaan ’slijten of worden vergeten’. Woorden van eeuwigheid die vastgelegd moesten worden.

Dat is de Torah geworden (de eerste vijf boeken van de Bijbel). Er zijn verschillende woorden voor zo’n boek(rol). ‘Mgilah-Sefer’of ‘Sefer’. Van het laatste komt het woord ‘Soferim’, dat in het Nederlands wordt geschreven ‘Schriftgeleerden’.

In het Grieks worden deze woorden vertaald ‘Biblion of Biblos’, waar ons woord Bijbel vandaan komt.

Het woord Torah betekent ‘doel treffen’ of ‘raken’.

Een Torahrol is gemaakt van (tegenwoordig vanuit de tijd vanaf de Ballingschap van Israël)  perkamentvellen die aan elkaar worden genaaid en waar lijnen op worden gemaakt, zodat men recht kon schrijven. Aan de uiteinden komen twee houten stokken (Eets Chajim- boom des levens) om zo de boekrol te kunnen uitrollen en om, zoveel mogelijk, de rol niet aan te raken, want het zijn de woorden van JHWH en die zijn heilig.

De Torah

Het aantal letters en woorden zijn geteld om schrijffouten te voorkomen.

De middelste letter staat in Leviticus 11:41 aar het woord ‘Gachon (buik)’staat, en dat is de Wav (getalswaarde 6 en het is een haak). Het middelste woord is ‘Darasj of Darosj (komt het woord Midrasj= overlevering vandaan) en dat is ‘zoeken’ (verwijst naar het onderzoeken van de Torah).

De som van de verzen in de Torah is 5.845. De som van de woorden is 79.856 en de som van de letters is officieel 400.945 (de overlevering zegt 600.000 naar het getal van de mensen dat uit Egypte trok).

Het middelste boek is Leviticus (Wajikra=Hij riep) en het geestelijk middelste is Leviticus 16, Jom Kippoer.