Ontdek meer over de bijbelse cultuur, natuur en symboliek

Schrijf je in voor de gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan

Categorie cultuur

Verbeeldingskracht

220503 persbericht nieuwe directeur bijbelse cultuur stichting
Het mag gewoon niet, een vrouw in het ambt. Waarom? ‘Adam was eerst’, zegt de Generale Synode van de CGK. Maar waarom was hij eerst en heet zijn vrouw ‘mannin’?

Jezus Messias, de Zoon van God

De Bergrede, door de Deense schilder Henrik Olrik (1830-1890)

Wat als ik je zeg dat Jezus helemaal niet geboren is als de Zoon van God? In het Westen maken wij geen onderscheid tussen kinderen en zonen, maar in de tijd van Abraham bestond dit verschil wel degelijk. Iemand werd…

Oud-Hebreeuwse kleding

Kleding weven
De oude Hebreeën en met name de priesters dosten zich kleurrijk uit. God gebruikte die kleding als herinnering aan (en als symbool van) de principes en voorschriften die Hij aan Zijn volk had gegeven.

Erfrecht in de Bijbel

Zacheus
Het verhaal van JHWH en mensen gaat over een erfenis, die verloren is gegaan maar wordt hersteld door de eerstgeborene, de Erfgenaam. Het is het verhaal van de Losser.

Rein van hart

Zwijn
Dat de Bijbel spreekt over reine en onreine zaken, is voor de meeste gelovigen geen geheim. De vraag is alleen: hoe gaan wij hier mee om?

Orgaandonatie in het Jodendom

In Israël werd in 2008 een wet aangenomen die nog veel verder gaat dat het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Het land kende een van de laagste donorpercentages van de westerse wereld en veel Israëlische patiënten die op de wachtlijst…

De wierook van Christus

Inkeping Boswellia Boom
Al zolang de mens bestaat wordt er wierook gebruikt, met name in de oosterse culturen. Toch hebben wij westerlingen er maar weinig mee. Wij associëren het vooral met Hindoeïsme, sommige gelovigen zelfs met occultisme. Jammer, want in de Bijbel wordt juist positief gesproken over wierook.