Ontdek meer over de bijbelse cultuur, natuur en symboliek

Schrijf je in voor de gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan

Archieven Artikelen

Geen man overboord?

220503 persbericht nieuwe directeur bijbelse cultuur stichting
Het is een jarenlange discussie waar de CGK kerken niet uitkomen: vrouw en ambt. Maar waar nog te weinig échte aandacht voor is geweest, is dat we te maken hebben met symboliek.

Ziekte op de nieuwe aarde?

Boom des levens
We zien uit naar een nieuwe aarde, waar geen pijn, verdriet en ziekte meer zal zijn. Daar vinden we volgens Openbaring 22 de Boom van het Leven, wiens bladeren ‘tot genezing der volken’ zijn. Maar is er dan nog steeds genezing nodig, zoals in sommige kringen gepredikt wordt?

Jezus Messias, de Zoon van God

De Bergrede, door de Deense schilder Henrik Olrik (1830-1890)

Wat als ik je zeg dat Jezus helemaal niet geboren is als de Zoon van God? In het Westen maken wij geen onderscheid tussen kinderen en zonen, maar in de tijd van Abraham bestond dit verschil wel degelijk. Iemand werd…

Oud-Hebreeuwse kleding

Kleding weven
De oude Hebreeën en met name de priesters dosten zich kleurrijk uit. God gebruikte die kleding als herinnering aan (en als symbool van) de principes en voorschriften die Hij aan Zijn volk had gegeven.

Het huis van Abraham in Ur

Opgraving van 4000-jaar oude woning in Ur, Irak.
Abraham moet geweldig gewoond hebben, in de tijd dat hij met zijn familie in de Sumerische stad Ur woonde. De huizen waren er groot, goed gebouwd en behaaglijk. Opgebouwd uit tegels, overdekt met een pleisterlaag van witte kalk. De vertrekken werden gebouwd rondom een binnenplaats, waardoor het huis licht en ruimte kreeg.

Wat voor een kleed? (deel 1)

Kleding weven
In Genesis 3 staat dat God voor Adam en Eva een kleed maakte omdat zij naakt waren. Zou het kunnen dat de mens voor de zondeval bekleed was met het licht van JHWH?